lening renovatie

Het renoveren van een woning is al snel interessant. Het is een hele klus, maar nadien heb je een kostbaar bezit. Steeds vaker wordt er gekozen voor een bouwdepot om de totale renovatie te financieren, want het is voordelig op de lange termijn.

lening renovatie

Wanneer is renovatie te kostbaar?

Het valt soms niet mee om de kredietverstrekker mee te krijgen in de plannen. Het is dan aantrekkelijk om de lening renovatie dan maar op te lossen middels een persoonlijke lening of doorlopend krediet, maar dat zijn dure leningen. Echter het lijkt wel het oude gezegde, de aanhouder wint als het om lening renovatie gaat, want vaak is er wel een bank te vinden die een voordelige lening kan verstrekken waarbij het pand borg staat voor de schuld. Waar je zelf op moet letten is de locatie. Het kan oninteressant zijn om groot onderhoud te plegen aan een pand wat in een krimpgebied staat. Met dit betreft is het erg oneerlijk, een krot in hartje Amsterdam blijft een interessant object, maar panden in andere gebieden zijn al snel voor de sloop.

Maak je woning klaar voor de energietransitie

Een bouwdepot is een langlopend krediet. Let erop dat je tot vele jaren daarna de renovatie aan het afbetalen bent, dus zorg dat je niet halverwege de aflossing het krediet weer moet ophogen omdat je nogmaals aanpassingen aan de woning moet realiseren. Bijvoorbeeld, van het bouwdepot een nieuwe combiketel op aardgas kopen is geen slim idee omdat woningen op termijn van het aardgas afgaan. Het is beter om gelijk voor modern te kiezen, en dat is een warmtepomp. Omdat een warmtepomp elektriciteit gebruikt is het ook slim om dat zelf op te wekken middels zonnepanelen op het dak. Gelijk na de renovatie heb je zo’n moderne woning dat het bouwwerk zeer zeker borg zal staan voor het geleende bedrag. De eerste jaren na de renovatie volstaat normaal onderhoud aan de woning, en geen hele ingrepen meer vanwege wijzigingen in de richtlijnen. Het renoveren van panden is dus vooruit denken, en op enkele uitzonderingen na altijd interessant.