Taxatie van een woning, hoelang duurt dat?

Wanneer je jouw huis wilt laten taxeren omdat je het huis in de verkoop wilt zetten of een verbouwing gepland hebt, heb je daar een taxateur voor nodig. Hoelang duurt de taxatie huis precies, is iets wat jij je misschien afvraagt. Je bent niet de enige, want veel woningeigenaren willen graag weten hoe lang een taxateur bezig is met een taxatiebeoordeling. Hoelang duurt de gemiddelde taxatie van een woning en hoelang is de taxateur er daadwerkelijk? In veel gevallen duurt een taxatie van een woning niet erg lang. Natuurlijk kan het wel zijn dat een woningtaxateur na de taxatie van de woning nog een aantal vragen heeft en dat kan wat extra tijd hebben. Er zijn namelijk gevallen waarbij een taxateur niet alles van een visuele inspectie kan laten afhangen.

Een taxateur moet de tijd nemen voor een taxatie van de woning

Een taxateur heeft in veel gevallen een bepaalde routine die ze afgaan in de beoordeling van het huis. Dit doen ze zodat ze zoveel mogelijk informatie kunnen krijgen om de taxatie goed uit te voeren. Op deze manier kan een taxatie huis grondig gedaan worden op een zo efficiënt mogelijke manier. De elementen die niet belangrijk zijn worden achterwege gelaten en kosten dan ook geen tijd voor een taxateur.

Hoe lang is de taxateur bij mij thuis?

Afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal functies dat het heeft is de taxateur bij jou in huis. Een taxateur is met kleinere huizen ongeveer 45 minuten bezig en bij grotere woningen meer dan een uur.

Een taxatie woning bestaat in veel gevallen uit:

Meten, fotograferen en inspecteren van de buitenkant van de woning.

Hierbij kan je denken aan het tuinoppervlak, de schuur, een veranda. Er zullen van alle kanten foto’s van het huis gemaakt worden en alle andere functies die waarde aan de woning toevoegen. Veel beschikbare informatie kan ook bij het kadaster opgevraagd worden.

Meten, fotograferen en inspectie van de binnenkant van de woning

Een kelder of tweede niveau van een woning worden van binnenuit gemeten door een taxateur. Ook zullen kenmerken uit het interieur worden opgeschreven, zoals de materialen en de constructie en staat van de woning. Van alle kamers in het huis zullen ook foto’s worden genomen.

Interview met de eigenaar van de woning

Als afsluiting van de taxatie zal een taxateur met de huiseigenaar om tafel gaan om te bespreken of er reparaties en renovaties zijn uitgevoerd. Ook kijken ze naar wanneer de woning gebouwd is en daarbij eventuele renovaties en reparaties om een effectieve leeftijd van jouw woning te kunnen inschatten. Denk bijvoorbeeld aan dak reparaties, een uitbouw, reparaties die door loodgieters gedaan zijn.

Al deze punten worden in een standaard taxatie van een woning opgenomen. Afhankelijk van de grote van het huis zal hier een duur aanhangen. Er zijn snelle taxateurs, maar ook taxateurs die er wat langer over doen.

Wanneer een taxateur met een kwartier weer in de auto staat kan er reden tot bezorgdheid zijn, helemaal wanneer een taxateur niet naar aanzienlijke renovaties of verbeteringen vraagt. Je doet er dan ook altijd goed aan op bij een taxatie woning zelf mee te lopen met de taxateur. Hij of zij dient, helemaal bij een ouder huis, te vragen welke renovaties wanneer zijn uitgevoerd. Een beoordelingsformulier dat door de taxateur ingevuld dient te worden moet ook worden ingevuld met de vernieuwing of verbouwing van een badkamer of keuken. Voor een taxateur is het dan ook belangrijk dat jij hem deze informatie geven kunt als je het weet.

Hoelang duurt een taxatie huis nu dan?

We kunnen vaststellen dat een taxatie huis niet erg lang duurt, wanneer je van een uur uitgaat zit je over het algemeen vrij veilig. Om de tijd te verkorten is het handig om rapporten van verbouwingen en reparaties achter de hand te hebben. Zo kan je al deze informatie alvast doorspelen en zal de taxatie wellicht soepeler verlopen.