Een hypotheek voor ondernemers: het is mogelijk

Als zelfstandig ondernemer is het leven vaak niet eenvoudig. Er zijn namelijk een groot aantal zaken, vooral financieel gezien, die op een geheel andere manier geregeld dienen te worden. Zo ook op het gebied van een huis kopen. Een hypotheek voor ondernemers lijkt hierdoor vaak onmogelijk. Toch is het mogelijk om als ondernemer een hypotheek aan te vragen, zolang je weet waar je rekening mee moet houden en welke aanvullende voorwaarden er gelden. Door hier goed van op de hoogte te zijn, kun je zelf overgaan op de aanvraag. Onderstaande informatie helpt jou hierbij.

 

Een hypotheek voor ondernemers met jaarcijfers

Een hypotheek voor ondernemers is gebaseerd op de financiële situatie waarin je verkeert. Het is daarom lastig om met een variabel inkomen een aanvraag in te dienen. Je moet daarom niet alleen aantonen hoe jouw jaarcijfers de afgelopen jaren waren, maar ook een goede schatting van de toekomst maken. Er zijn echter ook geldverstrekkers die minder dan drie jaar aan cijfers vragen, waardoor het als startende onderneming ook mogelijk is om een hypotheek aan te vragen en de woning van jouw dromen te hebben. Hierbij is wel een goede onderbouwing nodig, zodat je voorkomt dat je uiteindelijk toch een afwijzing krijgt.

 

De belangrijke zaken voor de hypotheekverstrekker

Je moet dan goed weten waar de hypotheekadviseurs en -verstrekkers op letten bij een hypotheek voor ondernemers. Jouw financiële situatie is hierbij het belangrijkste. Een hypotheekverstrekker zal daarom ook kijken naar de branche waarin je werkzaam bent en welke verwachtingen hiervoor te vinden zijn. Daarnaast moet jouw achtergrond als ondernemer duidelijk zijn en moet er naar de toekomst gekeken worden. Denk bijvoorbeeld ook aan de omschakeling naar loondienst voor het geval jouw bedrijf het niet redt. Jouw eigen vermogen zal hier dus ook een rol bij spelen om de eventuele tegenvallers op te kunnen vangen.

 

Andere factoren die van belang zijn

Het gemiddelde inkomen over drie jaar is daarbij een belangrijk gegeven. Daarbij mag het gemiddelde niet hoger zijn dan het laatste jaar van de jaarcijfers. Als je in het laatste jaar een daling ziet in de jaarcijfers, dan zal de hypotheekverstrekker hieruit concluderen dat vooral het laatste jaar telt om jouw hypotheek te verkrijgen. Jouw maximale inkomen kan dan ook alleen het bedrag zijn dat je in dat jaar hebt verdiend. Ook de waarde van het onderpand kan een groot verschil met zich meebrengen. Zo kun je jouw hypotheek altijd krijgen, zelfs als je een zelfstandig ondernemer bent.

Tip: www.finaforte.nl