Boekhouding ZZP bijhouden

Zelfstandig zijn is een geweldige manier om je eigen baas te zijn en je eigen uren te bepalen, maar het kan ook zwaar zijn. Naast alle traditionele bedrijfstaken zoals marketing en verkoop, moet je ook je financiën regelen. In dit artikel leggen we uit hoe je alles op orde kunt houden met een goede boekhouding die je een nauwkeurig overzicht geeft van je financiële positie.

Iedere zelfstandige moet een boekhouding bijhouden van zijn inkomsten en uitgaven

Je moet een boekhouding bijhouden van jouw inkomsten en uitgaven. De wet op de inkomstenbelasting vereist dat je een boekhouding bijhoudt van alle zakelijke transacties, inclusief die met betrekking tot inkomsten en uitgaven, voor het hele jaar. Je moet deze boekhouding op zodanige wijze voeren dat jij of jouw vertegenwoordiger op gezette tijden een nauwkeurige reconstructie van de boekhouding kan maken.

Tip: Boekjewinst.nl

Een nauwkeurige boekhouding

Boekhouden is het proces van registreren, classificeren en samenvatten van financiële transacties. Je moet jouw inkomsten en uitgaven kunnen identificeren en je activa en passiva in kaart kunnen brengen. Daarvoor heb je een goed boekhoudsysteem nodig dat je een nauwkeurig overzicht geeft van jouw financiële positie. Een boekhoudsysteem houdt allerlei bedrijf gerelateerde gegevens bij om de informatie te verschaffen die nodig is voor managementbeslissingen. Het kan ook worden gebruikt om belastingaangiften voor particulieren of bedrijven op te stellen.

Probeer jouw jaaraangifte zo snel mogelijk na het einde van het belastingjaar in te dienen

Als je zelfstandig ondernemer bent, zijn er twee manieren om jouw belasting te betalen:

  • Betaal je inkomstenbelasting zoals je die verdient. Dit betekent dat jouw boekhouder elke maand of elk kwartaal (afhankelijk van hoe vaak je betaald krijgt) een bepaald bedrag van jouw inkomen afhaalt om het verschuldigde bedrag voor die periode te betalen.
  • Betaal al jouw inkomstenbelasting in één keer aan het eind van het jaar. Dit heet saldobetaling en wordt meestal gedaan door een extra betaling te doen bovenop wat er al in de loop van het jaar is opgenomen.

Als je voor deze optie hebt gekozen, probeer dan jouw jaarlijkse aangifte zo snel mogelijk na het einde van het belastingjaar in te dienen.

Je hoeft geen aangifte in te sturen als je geen belasting verschuldigd bent

Als je geen belasting verschuldigd bent, kan je een aangifte indienen om teruggaaf te krijgen van eventueel te veel betaalde belasting en om informatie te krijgen over jouw inkomsten, uitgaven en aftrekposten voor het jaar. Om een teruggaaf te vragen of meer belasting te betalen, vul je de e-return in en dien je deze in.

Een goede administratie maakt het doen van jouw boekhouding eenvoudiger

Een goede administratie maakt het voeren van jouw boekhouding gemakkelijker. Dit kan zo eenvoudig zijn als het bijhouden van een dagelijkse agenda, of zo geavanceerd als het gebruik van software om alles bij te houden. Wat je ook doet, houd een goede administratie bij en hanteer een methode om al jouw inkomsten en uitgaven vast te leggen.

Houd ook al jouw activa en passiva bij. Je moet weten welke activa je bezit, inclusief land of onroerend goed dat je persoonlijk bezit (niet via een bedrijf). En als je verantwoordelijk bent voor het afbetalen van leningen, moet je ook die schulden bijhouden.

Houd ook alle schulden (zoals leningen) van jouw bedrijf bij. Als er geld verschuldigd is aan anderen – zoals leveranciers of werknemers – is het belangrijk dat deze worden bijgehouden, zodat schuldeisers niet onverwacht komen aankloppen om betaling te eisen namens hun klanten!

Heb je toch nog wat hulp nodig bij jouw administratie? Google dan eens boekhouding ZZP en vind al de antwoorden op jouw vragen!