Een introductie in duurzaam beleggen

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Ook binnen de beleggingswereld krijgt duurzaamheid steeds meer aandacht. Maar wat houdt duurzaam beleggen precies in en en wat zijn de voordelen van deze vorm van beleggen? Daar ga ik in dit artikel verder op in.

Wat houdt duurzaam beleggen in?

Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij je streng rekening houdt met de gevolgen voor het milieu en de maatschappij. Je kijkt dus niet puur en alleen naar de financiële prognose, maar je houdt ook rekening met verschillende duurzaamheidscriteria: de zogenaamde ESG-criteria. De ESG-criteria beoordeeld bedrijven op het gebied van ‘Environment’, ‘Social’ en ‘Governance’. Aan de hand van deze ESG-criteria kun je als belegger screenen en kijken welke bedrijven slecht presteren (om die aandelen vervolgens uit te sluiten), of je kunt kijken naar welke bedrijven goed scoren (om vervolgens te kiezen in welk van deze bedrijven je gaat beleggen).

Het voordeel van duurzaam beleggen

Het belangrijkste voordeel van duurzaam beleggen is natuurlijk dat je een belangrijke bijdrage levert aan een wereld die toekomstbestendig is. Uit verschillende onderzoeken is bovendien gebleken dat traditionele beleggingsportefeuilles en duurzame beleggingsportefeuilles geen verschil laten zien op het gebied van rendement. Vanuit duurzaam én financieel oogpunt is het dus aantrekkelijk om duurzaam beleggen te overwegen.

Meer weten over duurzaam beleggen?

Wil je meer weten over duurzaam beleggen of ben je op zoek naar handige tips? Meer informatie over duurzaam beleggen vind je op de website van Beursgenoten.