Wat is het verschil tussen onder bod en onder optie?

Advocaat

Wanneer je serieus op zoek bent naar een woning kom je verschillende begrippen tegen. Te koop en verkocht is natuurlijk helemaal duidelijk voor je, maar wat betekenen de begrippen onder optie en onder bod en wat zijn je opties dan nog?

Wanneer een woning onder bod staat, betekent dit dat een geïnteresseerde een bod heeft uitgebracht op de woning en dat ook een tegenvoorstel gedaan is. Ze zijn dus aan het onderhandelen over de prijs van de woning.

Is het mogelijk om te bieden op een huis dat onder bod staat?

Wanneer de verkopers het toestaan, kan er alsnog een bod uitgebracht worden en ook kan het huis worden bezichtigd. Let op: dit is alleen mogelijk wanneer de onderhandelingen nog niet in de eindfase zitten.

Het is goed om er rekening mee te houden dat hoewel het huis nog niet verkocht is, de kans niet groot is dat jij het huis dat onder bod staat kunt kopen. In veel gevallen zal de verkopende partij namelijk het huis verkopen met de mensen waarmee ze in onderhandeling zijn.

Wat betekent het als een huis onder optie is?

Op dit moment komen we onder optie niet veel meer tegen, behalve wanneer het gaat om nieuwbouwwoningen. Wanneer een huis onder optie staat, is er namelijk een optie op de woning genomen. In deze periode is het mogelijk om te onderzoeken of jij echt voor deze woning gaan wilt en of je de hypotheek opnemen kunt die daarbij hoort. Maar nog beter is om de vraag: hoeveel kan ik lenen voor die tijd al te kunnen beantwoordden.  De kavel is dan voor een bepaalde periode voor jou gereserveerd en mag niet aan een ander verkocht worden in de tussentijd. Vaak gaat het om een periode van 14 dagen.

Verschil onder optie en onder bod

Wanneer het aanbod qua woningen groter is dan de vraag, komt een huis onder optie vaker voor. Het huis is dan voor de mensen die geïnteresseerd zijn gereserveerd voor een bepaalde periode. De woning mag niet worden bezichtigd en worden verkocht in de tussentijd.

Wanneer een huis onder bod staat, zijn de onderhandelingen tussen koper en verkoper begonnen. Toch is het wanneer een huis onder bod staat mogelijk om een bezichtiging te plannen of een eindbod uit te brengen. Let op: dit eindbod is eenmalig, je zult dus van goede huizen moeten komen om het huis te kunnen kopen in plaats van dat de mensen het kopen waarmee de kopers in onderhandeling zijn.