Wat moet je weten over een verklaring van erfrecht?

Als nabestaanden kan het zo zijn dat jij de erfenis van de overledenen moet regelen. In dit proces moet je veel zaken oppakken. Het kan zo zijn dat er in dit proces wordt gevraagd naar een verklaring van erfrecht. Je bent dan genoodzaakt om deze aan te vragen bij een notaris om toegang te krijgen tot bepaalde bezittingen. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Wat is een verklaring van erfrecht?

Kort gezegd is een verklaring van erfrecht een notariële akte die je nodig kunt hebben bij het regelen van de geldzaken van iemand die overleden is. In deze akte staat belangrijke informatie over de erfenis. Er staat bijvoorbeeld in beschreven wie er overleden is, of er een testament is opgesteld en wat hierin staat, wie de erfgenamen zijn en wie de zaken rond de erfenis moet regelen. Wanneer je zo’n verklaring moet hebben, dan moet je een bezoek geven aan een notaris. Een notaris zal onderzoek naar de erfgenamen die er zijn en zal op basis hiervan een verklaring van erfrecht voor jou opstellen.

De kosten

Het aanvragen van een verklaring van erfrecht is helaas niet goedkoop. Doordat de notaris van tevoren een onderzoek moet doen, kunnen de kosten dan ook flink oplopen. De prijzen variëren dan ook enorm. Vaak zien we dat de kosten tussen de 500 en de 2500 euro zijn. Dit is natuurlijk enorm veel geld en daarom is het handig om de goedkoopste notaris in jouw buurt te zoeken. Op https://www.degoedkoopstenotaris.nl/ kan je de verschillende notariskantoren die er te vinden zijn met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je een notaris vindt die bij je past en dat je niet te veel geld zal betalen.