Wat verteld de rentabiliteit over het totaal vermogen mij?

rentabiliteit totaal vermogen

Misschien denkt u bij het woord rentabiliteit aan het woord rente. Daar heeft het woord rentabiliteit echter niets mee te maken. Rentabiliteit zegt meer iets over rendement.

De rentabiliteit totaal vermogen (RTV) geeft iets aan over de winstgevendheid van een bedrijf. Daarbij gaat het over de verhouding tussen het inkomen van het bedrijf en de investering die hiervoor nodig was.

Investeringen worden namelijk vaak gedaan om te groeien en de RTV geeft daarbij aan of de investeringen de moeite waard waren.

De rentabiliteit over het totaal vermogen is een financieel kengetal. Een kengetal is een verhoudingsgetal die is samengesteld uit jaarrekeningen van een bedrijf. Zo ook met dit kengetal.

In dit geval is er gebruik gemaakt van:

  1. Het totaal vermogen vóór aftrek van de interest en belastingen.
  2. Het gemiddeld totaal vermogen.

De twee getallen waarmee u werken moet om tot het juiste kengetal te komen kunt u uit uw jaarrekeningen halen.

rentabiliteit totaal vermogen

De rentabiliteit geeft u inzicht in het rendement op gemaakte investeringen. Het woord zegt het eigenlijk al, het geeft aan hoe rendabel een bedrijf is. Heel eenvoudig gezegd hoeveel winst is gemaakt in verhouding tot het vermogen van het bedrijf.

Er zijn drie soorten rentabiliteit.

  1. Rentabiliteit over het totaal vermogen. (RTV)
  2. Rentabiliteit over het eigen vermogen. (REV)
  3. Rentabiliteit over het vreemd vermogen. (RVV)

We hebben het in dit geval over de RTV. Dat betekend dat we hier kijken naar specifiek de verhouding tussen de hoeveelheid winst die is behaald en het totaal vermogen van het bedrijf. Dat geeft een goed, duidelijk en compleet beeld omdat we met het totaal vermogen werken.

 

Het kengetal dat uit de berekening komt is een interessante indicator voor de eigenaar van het bedrijf. Maar ook voor beleggers en investeerders is deze kennis interessant.

De norm van de rentabiliteit ligt gemiddeld tussen de 5% en de 10%. Dat betekend dus dat een bedrijf stabiel is wanneer hij jaarlijks tussen de 5% en de 10& van zijn totale vermogen aan winst maakt. Tijdens een crisis ligt dat gemiddelde rond de 3%.

Uiteraard verschilt deze norm ook nog per sector.